Iskra ISD at BMW

Skupina sodelavcev se je letos odpravila na ogled tovarne BMW.

Najprej smo obiskali tako imenovani BMW Welt (Svet BMW), kjer so razstavljeni različni avtomobili te znamke. Ogledali smo si najnovejše modele avtomobilov in motociklov. Poleg vozil BMW so bila razstavljena tudi vozila Mini Morris in Rolls Royce, saj sta ti dve avtomobilski znamki že nekaj časa v lasti bavarskega velikana.

Temu je sledil voden ogled proizvodnje. V tovarni, ki se nahaja v središču Münchna, je zaposlenih okoli 7.700 ljudi, ki dnevno izdelajo približno tisoč avtomobilov Serije 3.

Vsak avtomobil, ki je na liniji, se izdeluje za že znanega kupca. Na eni liniji lahko istočasno izdelujejo vse tri karoserijske različice te serije, od coupeja in limuzine do karavana, in to brez dodatnih posegov ali urejanj. Roboti prek QR-kode prepoznajo model avtomobila in glede na to izberejo pravi del, ki ga nato zavarijo oziroma sestavijo. V tej tovarni deluje približno 1.500 robotov; vsakega izmed njih vsak dan za pol ure ustavijo in ga popolnoma preverijo.

Ker se tovarna nahaja dobesedno v središču mesta, imajo veliko težav s prostorom, zato se na tej lokaciji širijo predvsem v višino. Montaža avtomobilov tako ponekod sega že v pet nadstropij.

Pri sprehodu skozi proizvodnjo smo si ogledali tudi prostore, kjer preoblikujejo pločevino. Obisk smo nadaljevali z ogledom izdelave karoserije z varjenjem (na vsakem avtomobilu je približno 6.000 varjenih točk), zaključili pa smo ga z ogledom montažne linije. Barvanje in lakiranje avtomobilov so nam predstavili s pomočjo animacije.

Ogledu tovarne je sledil še obisk muzeja, kjer je prikazan razvoj avtomobilov in motociklov znamke BMW skozi čas.

 


Savska loka 4, 4000 Kranj, Slovenija
T: +386 4 20 76 701, F: +386 4 20 76 708
Certifikati TÜV SÜD